Bakke RijBakke Rij
Bakke Rij

In 2002 heeft Bakkerij Van Vessem dit pand aangekocht. Het Figee-terrein was een oer-Nederlands industriegebied, waar de beroemde Figee-kranen zijn gebouwd. Eind vorige eeuw is Figee vertrokken en is dit gebied ingericht voor andersoortige bedrijven. Van Vessem Bakker, gestart in 1907 in het Kleverpark, heeft als bakkersbedrijf een stormachtig bestaan achter de rug. De huidige eigenaar van dit pand, Pieter van der Spek, kon in 1977 het bedrijf overnemen van bakker Dirk van Vessem.

Het bedrijf bestond toen uit drie winkels en twee bakkerijen. Begin deze eeuw, door uitbreiding naar zeven winkels en meerdere bakkerijen en een strengere regelgeving vanuit de overheid, werd er uitgekeken naar een grotere plek waar centraal gebakken zou kunnen worden. Het Figee-terrein was een ideale plek hiervoor, vanwege de centrale ligging tussen de bakkerswinkels. Na de recente verhuizing van bakkerij Van Vessem naar een andere locatie in de Waarderpolder is dit pand leeg komen te staan en zijn er met het LEFT-collectief allerlei wilde plannen gesmeed. Mede ingegeven door het succes van het StofLab“Van verzinnen naar verzenden”, waar er ook met kleine metrages en bijbehorende prijzen wordt gewerkt, is het container-verhaal van de BakkeRij ontwikkeld.

Bakke-rij

Waar nu de werkcontainers staan, is tot eind 2015 hard gewerkt door gepassioneerde brood- en banketbakkers. De lekkere producten en de heerlijke geuren (speculaas!), die onlosmakelijk aan dit pand verbonden zijn, zullen we missen. Wellicht kunnen we dit gemis oplossen door een workshopruimte The Bakery in te richten en deze Bakery net zo succesvol maken als Bakkerij Van Vessem, in 2007 gekroond tot beste bakkerij van Nederland. Wie weet blijken er onder de nieuwe huurders wel talentvolle thuisbakkers te schuilen.

Bakke Rij